Ny teknologi kan gjøre veksthus-grønnsaker klimanøytrale, til og med klimapositive, mener gründere. NIBIO sier forsøkene ser lovende ut. Les hele saken i Nationen.

NATIONEN: Med CO2-fangstanlegget til Greencap Solutions kan CO2 ´en utvinnes rett fra lufta utenfor veksthusene via en varme- og kjøleprosess, skriver dagens  Nationen.

Ved å ta i bruk et luftsirkuleringssystem med avfukting av lufta og gjenvinning av vannet kan en lukke luftelukene på veksthusene og unngå utlufting, noe som i tradisjonell drift gir tap av både CO2 og store mengder varme. På den måte kan CO2-konsentrasjonen i lufta i veksthuset økes til det tredoble av vanlig nivå.

Summen skal bli større avlinger, redusert energiforbruk og et CO2-regnestykke som gjør grønnsakdyrkingen positiv for klima, skriver Nationen.

Fullskala-anlegget er bygd opp på NIBIO Særheim i Klepp på Jæren. Etter 10 uker med testing skal resultatene være lovende. NIBIO har fått i oppdrag å dokumentere og verifisere resultatene. Les hele saken i Nationen.