I juli er det tid for å nyte sommerblomstene og staudene som ble plantet tidligere i sesongen. Spanske margeritter, Petunia, Margeritter, Pelargonium, Bacopa og mange andre sommerblomster stråler fra vernadaer og husvegger. Juli er også måneden for roser; hvem har ikke kommet ut igjen fra blomsterbutikken med minst én i handlekurven?

Sommerblomstene vil ikke ha det for tørt eller vått

De aller fleste sommerblomster vil ha jevn fuktighet, og blir stresset av for mye eller for lite vann. Setter du blomsterkasser og krukker helt inntil husveggen før du drar på ferie, vil de sannsynligvis ha tørket inn når du kommer tilbake. Det er bedre å la de stå ute i regnet, så lenge pottene har hull i bunnen slik at vannet dreneres ut.

Gi næring til plenen

Plenen vokser hele sommeren, og kan trenge påfyll av næring. Bruk plengjødsel eller kalksalpeter, som ikke er kalk men nitrogenbasert gjødsel. Kalksalpeter inneholder mer nitrogen enn vanlig gjødsel, og brukes kun nå om sommeren når gresset vokser som mest. Nitrogen hjelper alle planter til å vokse, men hvis de får for mye vil de vokse så fort at plantedelene blir svake.

Sommerblomstrende stauder og busker

Stauder blir mer og mer populært, siden de er hardføre og kommer igjen år etter år, og fordi utvalget av farger og vokseformer er stort. Bland planter med frodig uttrykk, som Storkenebb og Kattemynte, med mer strukturerte Salvia, Hosta og prydgress. Blomstrende stauder og busker gir farge i hagen hele sesongen, og trenger ikke ekstra pass hvis du drar på ferie. Klokkebusk (Weigela x floribunda, minst H5), Fagerbusk (Kolwitzia amabilis, H4) og Skjærsmin (Philadelphus, H6) er eksempler på høysommerblomstrende busker.

Fortsett kampen mot snegler og ugress

Sneglene og ugresset tar ikke ferie. Plukk sneglene med pølseklype og putt de i en bøtte med kokende vann, eller strø ut midler med jernfosfat, f.eks. SmartBayt eller Ferramol. Du kan også bruke det biologiske produktet NemaSlug, som er bittesmå nematoder. De små sneglene blir parasittert av nematodene slik at de dør. De store sneglene vil så spise de små, og slik vil enda flere snegler dø. Ugress som for stå lenge blir vanskelig å dra opp, og det vil spre seg ved hjelp av utløpere og frø. Frøugress som vassarve og meldestokk kan du dra opp, mens rotugress som kveke, skvallerkål og ugressklokke må graves opp for å få med røttene.

 

 

Hengepelargonium 12_red.jpg

Knallrøde slyngpelargonium (Pelargonium peltatum)

Margeritt 'Crazy daisy' Sommersong Dark og Sommersong rose

Rosa margeritter ‘Daisy Crazy’

Spragle, Ipomea, Begonia og Georginer

Fargerik sommerkrukke med (bakerst) svakt gul Tagetes,

tøff mørkbladet Ipomea, Praktspragle (Solenostemon scutellarioides,

tidligere Coleus), oransje Begonia og hengende korsknapp (Gleuchoma).

Skjærsmin, Philadelphus

Skjærsmin (Philadelphus) har hvite blomster som dufter godt.

Den blir ofte feilaktig kalt Jasmin, som er mest kjent

som en slyngende stueplante hos oss.

 

Fagerbusk (Kolkwitzia amabilis)

Fagerbusk får søte, rosa blomster fra juni og utover sommeren.

 Plen

Gi plenen gjødsel nå, så holder den seg grønn og fin