Visste du at det dyrkes liljer av topp kvalitet i norske veksthus hele året igjennom?

Du kan finne de grasiøse liljene i butikken hele året, og de aller fleste av dem er dyrket av profesjonelle norske gartnere. Liljer er snittblomstenes ballerina, og evig populær. Den er mye brukt til høytidelige anledninger, særlig den hvite Märtha -liljen (Lilium longiflorum). Gjennom et år dyrkes det mange forskjellige sorter av liljer, slik at man alltid ha de fargene som er mest populære for sesongen. De mest populære fargene for liljer som snittblomst er hvitt, rosa, og fersken-oransje.

Fra løk til lilje

Den grasise planten begynner som en uunserlig løk. Liljeløken består av myke skjell, og skilles lett fra tulipanløken som er glatt og brun. Løkene legges i kasser med torvjord, eller i bed direkte i jorden i veksthuset. Etter mellom 7 og 12 uker har de lengste stilkene vokst over en meter, og det er dannet blomterknopper. Stilkene høstes før blomsterknoppene åpner seg, men de skal være store nok og vise farge. Det er ikke alle stilkene som utvikler seg helt likt, slik at man må se over plantene og kutte de som er akkurat passe ferdige. Slik har man alltid kontroll på utviklingen av plantene.

Friske liljer

Liljer kan dyrkes på to måter; enten i plastkasser eller direkte i jorden i veksthuset. Fra gammelt av ble de dyrket i jorden, og dette gjøres noe enda. Plassen i veksthuset blir utnyttet godt, og man trenger ikke skifte ut jorden hver gang. Liljer er nemlig friske planter som er lite utsatt for skadedyr og sykdom. De blir derfor sjelden sprøytet. Liljer har alltid vært et symbol på renhet, og dette er så absolutt tilfelle for hvordan de dyrkes!

 

Liljekasser

Liljer dyrkes for det meste i slike kasser. 

Liljekasser

Her sees kassene med planter i ulik størrelse. Man legger løker hver uke, slik at man alltid har noen som er ferdige til å høstes.

LiljeproduksjonN1.jpg

Liljer vokser fort. Avhengig av sorten går det fra 7 til 12 uker fra løkene legges til liljene har store blomsterknopper. Siden liljer er ganske lange, blir det satt opp nett over kassene som støtter stilkene.

Dyrkningavliljeribed.JPG

Liljer kan også dyrkes rett i jorden, slik som her. På bildet ser man også godt at det er satt på ekstra belysning.  Liljer trenger mye lys, og må få ekstra lys når det er mørkt ute i vinterhalvåret.

LiljeproduksjonN5.jpg

Det blir nesten som en jungel i veksthuset når de lengste lilje-sortene nærmer seg ferdig høyde.

Dyrkingavliljeribed4.JPG

Her har liljene som dyrkes på bakken fått blomsterknopper.

Liljedyrkning

Liljer er friske planter, og i norsk produksjon blir de så godt som aldri sprøytet. Er løkene friske og uten råte når de settes i jorden, vil plantene bli sterke og frodige.

Lilje i knopp

Nå er liljene ferdige! Knoppene er store og viser god farge.

LiljeproduksjonN3.jpg

Liljer høstes for hånd. Dette er arbeidskrevende, men slik har man god kontroll på at man bare plukker de beste plantene.

 

Du kan finne de grasiøse liljene i butikken hele året, og de aller fleste av dem er dyrket av profesjonelle norske gartnere. Liljer er snittblomstenes ballerina, og evig populær. Den er mye brukt til høytidelige anledninger, særlig den hvite Märtha -liljen (Lilium longiflorum). Gjennom et år dyrkes det mange forskjellige sorter av liljer, slik at man alltid ha de fargene som er mest populære for sesongen. De mest populære fargene for liljer som snittblomst er hvitt, rosa, og fersken-oransje.

Fra løk til lilje

Den grasise planten begynner som en uunserlig løk. Liljeløken består av myke skjell, og skilles lett fra tulipanløken som er glatt og brun. Løkene legges i kasser med torvjord, eller i bed direkte i jorden i veksthuset. Etter mellom 7 og 12 uker har de lengste stilkene vokst over en meter, og det er dannet blomterknopper. Stilkene høstes før blomsterknoppene åpner seg, men de skal være store nok og vise farge. Det er ikke alle stilkene som utvikler seg helt likt, slik at man må se over plantene og kutte de som er akkurat passe ferdige. Slik har man alltid kontroll på utviklingen av plantene.

Friske liljer

Liljer kan dyrkes på to måter; enten i plastkasser eller direkte i jorden i veksthuset. Fra gammelt av ble de dyrket i jorden, og dette gjøres noe enda. Plassen i veksthuset blir utnyttet godt, og man trenger ikke skifte ut jorden hver gang. Liljer er nemlig friske planter som er lite utsatt for skadedyr og sykdom. De blir derfor sjelden sprøytet. Liljer har alltid vært et symbol på renhet, og dette er så absolutt tilfelle for hvordan de dyrkes!

 

Liljekasser

Liljer dyrkes for det meste i slike kasser. 

Liljekasser

Her sees kassene med planter i ulik størrelse. Man legger løker hver uke, slik at man alltid har noen som er ferdige til å høstes.

LiljeproduksjonN1.jpg

Liljer vokser fort. Avhengig av sorten går det fra 7 til 12 uker fra løkene legges til liljene har store blomsterknopper. Siden liljer er ganske lange, blir det satt opp nett over kassene som støtter stilkene.

Dyrkningavliljeribed.JPG

Liljer kan også dyrkes rett i jorden, slik som her. På bildet ser man også godt at det er satt på ekstra belysning.  Liljer trenger mye lys, og må få ekstra lys når det er mørkt ute i vinterhalvåret.

LiljeproduksjonN5.jpg

Det blir nesten som en jungel i veksthuset når de lengste lilje-sortene nærmer seg ferdig høyde.

Dyrkingavliljeribed4.JPG

Her har liljene som dyrkes på bakken fått blomsterknopper.

Liljedyrkning

Liljer er friske planter, og i norsk produksjon blir de så godt som aldri sprøytet. Er løkene friske og uten råte når de settes i jorden, vil plantene bli sterke og frodige.

Lilje i knopp

Nå er liljene ferdige! Knoppene er store og viser god farge.

LiljeproduksjonN3.jpg

Liljer høstes for hånd. Dette er arbeidskrevende, men slik har man god kontroll på at man bare plukker de beste plantene.